Nemecko sa bojí obchodnej vojny medzi EÚ a Čínou

19.05.2013 Celý región

Berlín 19. mája (TASR) - Nemecko sa obáva trestných ciel, ktoré chce Európska únia (EÚ) uvaliť na čínskych výrobcov solárnych modulov, informovala agentúra Reuters.

Plány únie ohrozujú tisíce pracovných miest v Nemecku, povedal šéf zväzu nemeckých vývozcov BGA Anton Börner pre týždenník Euro am Sonntag. "Dá sa očakávať, že obávať sa musia aj ostatné odvetvia, ak príde k obchodnej vojne." Napríklad firmy, ktoré montujú solárne moduly a zariadenia, sa musia obávať o svoju existenciu z dôvodu zvýšenia nákladov. Poškodí to aj nemeckých strojárov, keďže ich technológie sa využívajú pri produkcii solárnych modulov v Číne.

Európska komisia (EK) dala naposledy k veľkej nevôli Pekingu zelenú pre trestné clo na solárne moduly z Číny, ktoré by v priemere malo dosiahnuť 47 %. Zatiaľ však nie je v platnosti. Varovania z Nemecka ukazujú dilemu, pred ktorou stojí EÚ. Na jednej strane sa obáva lacného dovozu, ale na strane druhej je závislá od Číny ako od motora svetovej ekonomiky.

Nemecká vláda už dlhšie podporuje riešenie, ktorého základom by bola dohoda s Pekingom, Čína je pre EÚ druhým najväčším obchodným partnerom po USA. Čínska vláda už pohrozila protiopatreniami.

Plánované trestné clo považuje za "veľkú chybu" aj spolkový minister hospodárstva Philipp Rösler. Pre týždenník Welt am Sonntag povedal, že Nemecké obavy sú oprávnené. "Preto od Európskej komisie očakávam, že urobí všetko preto, aby predišla vážnemu obchodnému konfliktu. Komisia sa musí orientovať na riešenie založené na rokovaní a nie na vyhrážkach."

EK chce preskúmať aj obchodné praktiky čínskych výrobcov telekomunikačných zariadení Huawei a ZTE. Komisár pre obchod Karel De Gucht uviedol, že obe čínske firmy ponúkajú svoje produkty za dumpingové ceny.
 

Vyberte región